change language to english
Főoldal | Belépés: KUTATÓI | INTÉZMÉNYI
OTKA

OTKA Hírek

Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) Bizottsága

pályázatot hirdet alapkutatások támogatására

(2015/1 forduló)

 

Pályázni a 2015. évre kialakított elektronikus pályázati felületen lehet, amely a kitöltési útmutatóval együtt az OTKA honlapján (www.otka.hu) várhatóan 2014. december 16-án lesz elérhető.

 

Pályázati felhívás

 

 

2014.10.22.

 

 

Az OTKA csatlakozik Japán és a visegrádi országok közös pályázati kiírásához

 

Az OTKA Bizottság elnöke 2014. szeptember 23-án Pozsonyban aláírta azt az együttműködési nyilatkozatot, amelyben az OTKA csatlakozik a Japán (Japan Science and Technology Agency), a visegrádi országok (Ministry of Education, Youth, and Sports of the Czech Republic, National Center for Research and Development of Poland, Slovak Academy of Sciences), valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap közös pályázati kiírásához Advanced Materials területen. Az OTKA 150.000 EUR előzetes kötelezettségvállalást tett a nemzetközi bíráltatás során támogatandónak ítélt magyar alapkutatási pályázatok támogatására. A közös pályázati kiírás az OTKA honlapján is megjelenik majd. Híradás: http://visegradfund.org/2014/home/23-09-2014/

 

 

 

2014.09.30.

 


 

 

A National Science Foundation képviselőjének látogatása az OTKA Irodán

 

Az OTKA Bizottság elnöke és az OTKA Iroda igazgatója 2014. szeptember 24-én fogadta az amerikai National Science Foundation képviselőjét, Bonnie H. Thompsont, akit látogatásán elkísért Raffi V. Balian (az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége környezetvédelmi, tudományos és egészségügyi irodájának igazgatója), illetve Kovács Tibor és Zellei Anett (az iroda munkatársai). A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az érintett alapok működésében bekövetkezett változásokról, különös tekintettel az OTKA nemzetközi bíráltatási rendjére.

 

2014.09.29.


 

 

ERA-NET HIVERA

 

Az OTKA részvételével megjelent az HIVERA (Harmonizing Integrating Vitalizing European Research on AIDS / HIV) ERA-NET pályázati kiírása az AIDS és HIV kutatás területén nemzetközi együttműködésben dolgozó magyar kutatók számára:

 

http://www.hivera.eu/

 

A programban részt vevő legalább 3 ország legfeljebb 6 kutatócsoportja alkothat egy-egy konzorciumot, és nyújthat be 3 évre szóló kutatási pályázatot. Egy magyar kutatócsoport legfeljebb 100.000 EUR összegre pályázhat. A nemzetközi zsűri által támogatandónak ítélt konzorciumok magyar tagjai az OTKA feltételei szerint köthetnek szerződést; támogatásuk odaítélése az HIVERA listáján elfoglalt helyezés sorrendjében történik úgy, hogy az együttes támogatási összeg több támogatásra javasolt pályázat esetén sem haladhatja meg az OTKA által megállapított 100.000 EUR keretösszeget.

 

A kutatócsoportok közötti kapcsolatfelvételt célzó összejövetel 2014. szeptember 26-án kerül megrendezésre Budapesten (meghívó, program)

 


 

 

az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) az Élet és Tudomány lappal közösen

pályázatot hirdet tudományos kutatóknak

 

pályázati felhívás

 

2014.09.03.


 

 

Money Follows Researcher

 

Az OTKA, mint a Science Europe tagszervezete, elkötelezett az Európai Kutatási Terület (European Research Area (ERA)) továbbfejlesztése mellett és teljes mértékben elismeri annak szerepét az európai kutatás előrehaladásában. Az ERA sikerességének egyik előfeltétele annak lehetősége, hogy a kutatók az igényeiknek leginkább megfelelő kutatóhelyekre mehessenek, és ott dolgozhassanak. A már elnyert hazai támogatás Európán belüli felhasználásának egyik módja, ha megengedjük a kutatóknak az elnyert támogatási összegük fennmaradó részének átvitelét az őket befogadó másik intézménybe.

 

részletek

 

2014.09.01


 

 

Slovenian Research Agency ARRS - OTKA

Lead Agency pályázati felhívása (SNN)

 

pályázati felhívás

 

2014.08.25.
 


 

 

Változás az OTKA szabályzatában a határon túli magyar kutatók érdekében

 

Az OTKA megkönnyítette a határon túli, magyar kutatók pályázását azzal a szabálymódosítással, hogy amennyiben tagjai az MTA Köztestületének, 2015-től 6 hónapnál hosszabb ideig is tartózkodhatnak az eredeti lakhelyük szerinti országban a kutatás szüneteltetése nélkül.

Határon túli, magyar kutatók eddig is nyújthattak be pályázatot az OTKA-hoz, de ezzel a változtatással lehetővé válik, hogy akár a szülőföldjükön is végezhessék az OTKA által támogatott kutatásaikat. Magyarországi kutatóhely befogadó nyilatkozata továbbra is szükséges a pályázáshoz.

 

2014.07.07

 

OTKA Iroda

 


 

 

Széles nemzetközi összefogás a kutatási eredményekhez való szabad hozzáférés (Open Access) és a kutatói karrierlehetőségek elősegítése érdekében

 

A világ kutatási alapjait tömörítő szervezet (Global Research Council - GRC) 2014. május 26. és 28. között Pekingben tartotta éves ülését, melyen az OTKA elnöke is részt vett.

A GRC, mely a világ alapkutatásra fordított pénzének 95 %-áért felel, 2012-ben jött létre a legjelentősebb amerikai kutatási alap (NSF) és a tekintélyes német kutatási alap (DFG) kezdeményezésére.

A kínai miniszterelnök az ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta a tudomány és az alapkutatások jelentőségét az ipari fejlődés érdekében, valamint a fiatalok tudományos karrier lehetőségeinek biztosítását a kutatói utánpótlás elősegítése terén. Azt is kijelentette, hogy Kína számára alapvető fontosságú a szellemi tulajdon tiszteletben tartása.

A találkozón két kérdésben fogadtak el közös nyilatkozatot: az Open Access kiemelt támogatásáról és a fiatal kutatók karrierlehetőségeinek elősegítéséről.

Az ülésen az európai alapok közös szervezete (Science Europe) mellett minden jelentős ország kutatási alapja részt vett (Egyesült Államok, Kína, Brazília, Japán, Németország, Franciaország, Anglia, Svájc, Kanada, Koreai Köztársaság, stb.). Közép-Kelet Európából a magyar és a lengyel kutatási alap vezetője volt jelen a tanácskozáson. Meghívottként szintén részt vett az ülésen a Science és a Nature folyóiratok kiadója, valamint az egyetemek (EUA) és a kutatóegyetemek szövetségének (LERU) képviselője is.

 

2014.06.02.

 

 


 

 

Az OTKA részvételével megjelent az ERA-NET CONCERT-Japan pályázati felhívása Photonic Manufacturing témában.

 

Részletek: http://www.concertjapan.eu/node/234

 

2014.02.14.

 


 

ERA-NET on Human Infectious Diseases

 

Az OTKA részvételével megjelent az Infect-ERA (ERA-NET on Human Infectious Diseases) pályázati kiírása a mikrobiológia (bakteriológia, virológia, mikológia, protozoológia) területén nemzetközi együttműködésben dolgozó magyar mikrobiológusok számára:

 

http://www.infect-era.eu/

 

A programban részt vevő legalább 3 ország legfeljebb 6 kutatócsoportja alkothat egy-egy konzorciumot s nyújthat be 3 évre szóló kutatási pályázatot. Egy magyar kutatócsoport legfeljebb 75.000 EUR összegre pályázhat. (Az OTKA egy konzorciumon belül csak egy magyar kutatócsoportot támogat.) A nemzetközi zsűri által támogatandónak ítélt konzorciumok magyar tagjai az OTKA feltételei szerint köthetnek szerződést; támogatásuk odaítélése az Infect-ERA listáján elfoglalt helyezés sorrendjében történik úgy, hogy az együttes támogatási összeg több támogatásra javasolt pályázat esetén sem haladhatja meg az OTKA által megállapított keretösszeget.

 

 


 

Tájékoztató

 

Tájékoztatjuk kutatóinkat, hogy az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok blogoldala elindult, OTKA Blog néven.

Az alábbi linken érhető el: http://blog.otka.hu/


 

Tájékoztató

 

 

Tájékoztatjuk kutatóinkat, hogy az 1982/2013. (XII. 29.) Kormányhatározat szerint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokból pályázat útján elnyert pénzeszközök terhére megvalósuló beruházások 2014. január 1-től mentesülnek a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervekre vonatkozó beszerzési tilalom alól.

 

 

 


 

 

   

 Science Europe

 

Increasing Access to Science Results: Science Europe Adopts Principles: pdf

Science Europe announces the launch of its Scientific Committee for Medical Sciences: pdf

The Essential Role of Social Sciences and Humanities in Horizon 2020: pdf

Science Europe Position Statement: pdf

 

 

 

a hír itt folytatódik>>

Hír Archívum

a hír itt folytatódik>>