change language to english
Főoldal | Belépés: KUTATÓI | INTÉZMÉNYI
OTKA

OTKA Hírek

Tisztelt Pályázók! Tisztelt Kutatók!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2014. december 19-én 21:00 – 23:59 között az OTKA honlapja és elektronikus rendszere nem lesz elérhető.

Szíves megértésüket és türelmüket kérjük.

 

Köszönettel:

OTKA Iroda


 Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) Bizottság nyilatkozata: pdf

2014.12.10.


Megjelent az E-Rare-3 ERA-NET konzorcium pályázati felhívása: Joint Transnational Call 2015.


OTKA Ipolyi Arnold tudományfejlesztési díj átadása

díjazottak: pdf

Az OTKA Bizottság elnökének beszéde a díjátadáson: pdf

A díjátadásról a tudósítás az alábbi linken megtekinthető:

http://www.otka.hu/otka-magazin/otka-vilag/ipolyi-arnold-dij-2014

2014.11.26.


 Élet és Tudomány - OTKA tudománynépszerűsítő cikkpályázat díjátadása

díjazottak: pdf

Az OTKA Bizottság elnökének beszéde: pdf

A díjátadásról a tudósítás az alábbi linken megtekinthető:

http://www.otka.hu/otka-magazin/otka-vilag/otka-et-2014

2014.11.26


Közlemény  „A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról” szóló törvény elfogadásáról

 

Az Országgyűlés 2014. november 25-én elfogadta a T/1768. számú, "A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról" szóló törvényjavaslatot, amely 2014. december 31-gyel jogutóddal megszünteti az OTKA Irodát és hatályon kívül helyezi az OTKA-törvényt. A törvényi szabályozás szerint az OTKA programjait, a futó pályázatok ügyintézését és az új pályázati felhívás kezelését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal veszi át (http://www.otka.hu/hir-archivum/2014-3/otka-toerveny-1).

A törvény szövege itt érhető el: http://www.kozlonyok.hu/

 

2014.11.25.

 

ugrás a hírre >>


 A Műszaki és Természettudományi Kollégium nyilatkozata: pdf

 

2014.11.21.


Együttműködési megállapodás a koreai NRF és az OTKA között

 

Hosszú előkészületeket követően a National Research Foundation of the Republic of Korea (NRF) és az OTKA elnöke együttműködési megállapodást írt alá Budapesten 2014. november 13-án: a két kutatástámogató szervezet elkötelezte magát az együttműködés, különösen egy közös kutatástámogató rendszer létrehozása mellett. A „lead agency” módszerű bíráltatást tervező közös pályázati kiírás megszerkesztése folyamatban – ezáltal az osztrák FWF és az OTKA már érvényben levő kétoldalú „lead agency” kiírása az NRF, az FWF és az OTKA háromoldalú kiírása lesz. Amint lehetséges, a további részletek is nyilvánosságra kerülnek.

 

2014.11.20.

 

ugrás a hírre >>


Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) nemzetközi átvilágítása

 
 A European Science Foundation (ESF) a 2013-ban megkötött megállapodás szerint elvégezte az OTKA átvilágítását és az erről készített jelentést elhelyezte a honlapján (http://www.esf.org/publications/corporate-publications.html), amint korábban a Litván Kutatási Tanács és a Szlovén Kutatási Ügynökség átvilágítása esetében is tette. Az OTKA nemzetközi átvilágítását sokéves fejlődés előzte meg. A több mint negyed százada változatlan feladat (nemzetközileg is versenyképes alapkutatások nyílt pályázati rendszerben való támogatása) hatékony teljesítése érdekében általánossá vált az angol nyelvű pályáztatás, szigorú összeférhetetlenségi szabályok kerültek bevezetésre az értékelésben, folyamatosan nő a külföldi bírálók száma és nemzetközi (angol nyelvű) bírálóbizottságok jöttek létre.  Az átvilágítás megrendelését az OTKA Bizottság 2012-ben határozta el (OTKA Stratégia). Az értékelés általános célja, hogy meghatározza az erősségeket, valamint javaslatokat fogalmazzon meg az OTKA irányítási és vezetési szerkezetének további fejlesztése érdekében.

 

tovább >>


Közlemény az OTKA-törvény hatályon kívül helyezéséről

 

A T/1768. számú, „A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról” szóló törvényjavaslat 2014. december 31-gyel jogutóddal megszünteti az OTKA Irodát és hatályon kívül helyezi az OTKA-törvényt. A törvényi szabályozás szerint az OTKA programjait, a futó pályázatok ügyintézését és az új pályázati felhívás kezelését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  veszi át. Az OTKA elnökeként, mióta 2014. október 7-én értesítettek a 2015. január 1-től tervezett változásokról, kötelességemnek tekintem, hogy mandátumom megszűnéséig a folyamatos kutatástámogatás érdekében irányítsam az OTKA Programok kezelését, segítsem az Iroda felkészülését az átalakulásokra és támogassam az OTKA szellemiségének továbbvitelét.

 

2014.10.28.

Kollár László Péter

az OTKA Bizottság elnöke

ugrás a hírre >>


 Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) Bizottsága

pályázatot hirdet alapkutatások támogatására

(2015/1 forduló)

 

Pályázni a 2015. évre kialakított elektronikus pályázati felületen lehet, amely a kitöltési útmutatóval együtt az OTKA honlapján (www.otka.hu) várhatóan 2014. december 16-án lesz elérhető.

 

Pályázati felhívás

statisztika: K típusú projektek elemzése 

 

2014.10.22.


Az OTKA csatlakozik Japán és a visegrádi országok közös pályázati kiírásához

 

Az OTKA Bizottság elnöke 2014. szeptember 23-án Pozsonyban aláírta azt az együttműködési nyilatkozatot, amelyben az OTKA csatlakozik a Japán (Japan Science and Technology Agency), a visegrádi országok (Ministry of Education, Youth, and Sports of the Czech Republic, National Center for Research and Development of Poland, Slovak Academy of Sciences), valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap közös pályázati kiírásához Advanced Materials területen. Az OTKA 150.000 EUR előzetes kötelezettségvállalást tett a nemzetközi bíráltatás során támogatandónak ítélt magyar alapkutatási pályázatok támogatására. A közös pályázati kiírás az OTKA honlapján is megjelenik majd. Híradás: http://visegradfund.org/2014/home/23-09-2014/

 

 

 

2014.09.30.

 

ugrás a hírre >>


A National Science Foundation képviselőjének látogatása az OTKA Irodán

 

Az OTKA Bizottság elnöke és az OTKA Iroda igazgatója 2014. szeptember 24-én fogadta az amerikai National Science Foundation képviselőjét, Bonnie H. Thompsont, akit látogatásán elkísért Raffi V. Balian (az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége környezetvédelmi, tudományos és egészségügyi irodájának igazgatója), illetve Kovács Tibor és Zellei Anett (az iroda munkatársai). A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az érintett alapok működésében bekövetkezett változásokról, különös tekintettel az OTKA nemzetközi bíráltatási rendjére.

 

2014.09.29.

 

ugrás hírre >>


Money Follows Researcher

 

Az OTKA, mint a Science Europe tagszervezete, elkötelezett az Európai Kutatási Terület (European Research Area (ERA)) továbbfejlesztése mellett és teljes mértékben elismeri annak szerepét az európai kutatás előrehaladásában. Az ERA sikerességének egyik előfeltétele annak lehetősége, hogy a kutatók az igényeiknek leginkább megfelelő kutatóhelyekre mehessenek, és ott dolgozhassanak. A már elnyert hazai támogatás Európán belüli felhasználásának egyik módja, ha megengedjük a kutatóknak az elnyert támogatási összegük fennmaradó részének átvitelét az őket befogadó másik intézménybe.

 

részletek

 

2014.09.01


  Változás az OTKA szabályzatában a határon túli magyar kutatók érdekében

 

Az OTKA megkönnyítette a határon túli, magyar kutatók pályázását azzal a szabálymódosítással, hogy amennyiben tagjai az MTA Köztestületének, 2015-től 6 hónapnál hosszabb ideig is tartózkodhatnak az eredeti lakhelyük szerinti országban a kutatás szüneteltetése nélkül.

Határon túli, magyar kutatók eddig is nyújthattak be pályázatot az OTKA-hoz, de ezzel a változtatással lehetővé válik, hogy akár a szülőföldjükön is végezhessék az OTKA által támogatott kutatásaikat. Magyarországi kutatóhely befogadó nyilatkozata továbbra is szükséges a pályázáshoz.

 

2014.07.07

 

OTKA Iroda

 


 Széles nemzetközi összefogás a kutatási eredményekhez való szabad hozzáférés (Open Access) és a kutatói karrierlehetőségek elősegítése érdekében

 

A világ kutatási alapjait tömörítő szervezet (Global Research Council - GRC) 2014. május 26. és 28. között Pekingben tartotta éves ülését, melyen az OTKA elnöke is részt vett.

A GRC, mely a világ alapkutatásra fordított pénzének 95 %-áért felel, 2012-ben jött létre a legjelentősebb amerikai kutatási alap (NSF) és a tekintélyes német kutatási alap (DFG) kezdeményezésére.

A kínai miniszterelnök az ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta a tudomány és az alapkutatások jelentőségét az ipari fejlődés érdekében, valamint a fiatalok tudományos karrier lehetőségeinek biztosítását a kutatói utánpótlás elősegítése terén. Azt is kijelentette, hogy Kína számára alapvető fontosságú a szellemi tulajdon tiszteletben tartása.

A találkozón két kérdésben fogadtak el közös nyilatkozatot: az Open Access kiemelt támogatásáról és a fiatal kutatók karrierlehetőségeinek elősegítéséről.

Az ülésen az európai alapok közös szervezete (Science Europe) mellett minden jelentős ország kutatási alapja részt vett (Egyesült Államok, Kína, Brazília, Japán, Németország, Franciaország, Anglia, Svájc, Kanada, Koreai Köztársaság, stb.). Közép-Kelet Európából a magyar és a lengyel kutatási alap vezetője volt jelen a tanácskozáson. Meghívottként szintén részt vett az ülésen a Science és a Nature folyóiratok kiadója, valamint az egyetemek (EUA) és a kutatóegyetemek szövetségének (LERU) képviselője is.

 

2014.06.02.

 


     Science Europe

 

Increasing Access to Science Results: Science Europe Adopts Principles: pdf

Science Europe announces the launch of its Scientific Committee for Medical Sciences: pdf

The Essential Role of Social Sciences and Humanities in Horizon 2020: pdf

Science Europe Position Statement: pdf

 

 

 

a hír itt folytatódik>>

Hír Archívum

a hír itt folytatódik>>